Tajskie smaki podbijają podniebienia Polaków

Wśród europejskich nacji stołujących się na mieście, Polacy zajmują bardzo odległe miejsce. Z kolei pod względem kwoty wydawanej średnio na jedną osobę, która jada poza domem, zajmujemy bardzo wysoką piątą lokatę. Świadczy to z jednej strony o wciąż niskim zapotrzebowaniu na jedzenie w restauracjach, z drugiej natomiast o tym, że osoby praktykujące taką formę jedzenia przeznaczają na nią sporo pieniędzy. Najpopularniejsze są oczywiście pizzerie i restauracje typu fast-food, ale powoli serca (i żołądki) rodaków podbija również tajskie jedzenie.

Kulinarna nowość

Najczęściej po taki orientalny smak sięgają mieszkańcy dużych miast, a powód jest prozaiczny: to tam najłatwiej i najczęściej można znaleźć restaurację serwujące dania kuchni tajskiej. W mniejszych miejscowościach są one mało popularne i nie mają większych szans z pizzeriami, budkami z kebabem albo klasycznymi polskimi barami z domowym jedzeniem. Swoim klientom tajska restauracja Lublin oferuje jednak coś więcej niż nowy smak pochodzący z zupełnie innej części świata niż znane wszystkim europejskie dania. Tajska kuchnia to przede wszystkim inna kultura jedzenia, gdzie zamiast spożywania posiłków w celu zaspokojenia głodu, spożywa się je głównie dla skosztowania i pozostawiania uczucia małego niedosytu. Dlatego w restauracjach podawane porcje są najczęściej niewielkie, za to sama potrawa składa się niekiedy z kilku różnych "małych potraw" tworzących całość, np. danie mięsne podawane z osobnym sosem, ryżem, warzywami i przekąską.

Dania makaronowe i ryżowe

Podstawą takiej kuchni, jak zresztą w każdej azjatyckiej, są makarony i ryż z dodatkiem różnych mięs, najczęściej wołowiny i wieprzowiny. Ze względu na dopasowanie kulinarne w polskich restauracjach, gdzie podaje się tajskie dania, spotkać można też potrawy drobione. Tym, co najbardziej wyróżnia kuchnię Tajów od europejskiego gotowania, jest bogactwo stosowanych w niej sosów, gdzie miesza się połączenie słodkiego i słonego ze słonym i ostrym. Na uwagę zasługują również zupy gotowane na warzywnych bulionach i sosach rybnych, które serwowane są jedynie przez najlepsze tajskie restauracje prowadzone przez doświadczonych kucharzy. 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Przyjechała po śmierć. Na jej drodze stanął Mariusz G.
Sprawa seryjnego mordercy wstrząsnęła wszystkimi. 43-letni Mariusz G., kołobrzeżanin usłyszał zarzut morderstwa trzech kobiet. Jako pierwsze znaleziono ciało 54-letniej Bogusławy R., kilka...
Chwilo, pełna uniesień - trwaj
Regionalne Centrum Kultury zaprasza na Noworoczny Koncert Wiedeński „Chwilo, pełna uniesień – trwaj”, który odbędzie się 4 stycznia o dwóch porach – 17.00 oraz 19.30. To będzie...
Figura poczyta Tokarczuk
W niedzielę 17 listopada  o godz.17.00 w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. J. Frankowskiego 3, fragmenty powieści „Gra na wielu bębenkach” autorstwa Olgi Tokarczuk odczyta...

Komentarze