Wpadnij na najlepsze rogale marcińskie!

11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina. Z tej okazji już dziś Cukiernia Domowa Chuderski zaprasza na tradycyjne rogale świętomarcińskie niczym z Poznania!

Rozmowa z Jarosławem Chuderskim, mistrzem cukiernictwa, który od siedmiu lat jest właścicielem „Cukierni Domowej Chuderski” (wcześniej pod nazwą „Cukiernia Artystyczna Chuderscy”)

Gazeta Kołobrzeska: Tradycję jedzenia rogali marcińskich 11 listopada można porównać do spożywania pączków w tłusty czwartek. Czy mimo że jest to poznańska tradycja, w Kołobrzegu również rogale cieszą się powodzeniem?

Jarosław Chuderski: Ależ oczywiście! I to wielkim powodzeniem. Sprzedajemy ich w tym okresie naprawdę dużo. Zarówno mieszkańcy, jak i turyści – również z samego Poznania – chwalą sobie nasze rogale świętomarcińskie, co powoduje, iż nie zaprzestajemy corocznej produkcji tego wypieku.

Przepisy stosowane do wypieku rogali marcińskich są ściśle określone, a indywidualne podejście cukierników trzymane w największej tajemnicy. Uchyli pan jednak naszym czytelnikom rąbka tajemnicy dotyczącej wyrobu rogali?

Nasze rogale robimy metodą tradycyjną, taką samą, jaką stosują cukiernicy w Poznaniu. Na smak, jakość oraz autentyczność rogala Marcina wpływa kilka podstawowych czynników. Przede wszystkim nadzienie, ciasto, waga rogala, wałkowanie ciasta, wypiek  oraz końcowe wykończenie.

Więc co wyróżnia rogale z Cukierni Domowej Chuderski?

Na pewno nadzienie – czyli biały mak. W naszej cukierni używamy, jako jedyni w regionie, trójwalcarki. Jest to maszyna, która dzięki granitowym walcom bardzo dokładnie miażdży dwukrotnie mak. Nie stosujemy w naszej cukierni dostępnych na rynku gotowych mas makowych lub sypkich półproduktów z białego maku, co jest bardzo istotne. Dobrze zaparzony mak jest miażdżony i wyrabiany w mieszarce, do maku robionego na bogato dodajemy jaja, tłuszcz, okruchy z ciasta biszkoptowego, cukier, miód aromat migdałowy, orzechy, skórkę pomarańczową  oraz rodzynki.

Ciasto również jest wykonywane w specjalny sposób?

Ciasto do rogali to ciasto półfrancuskie, które  też można wykonać na wiele sposobów.
W naszej cukierni  używamy receptury, którą wiele lat temu dostaliśmy od cukierników z najlepszej cukierni z  Poznania i ściśle się tego trzymamy do dziś. Ciasto drożdżowe łączymy z  francuską margaryną, która zawiera masło. Wałkujemy ciasto trzy razy.  Sposób wałkowania również jest istotny. Używamy specjalnej wałkownicy, dzięki czemu tłuszcz jest równomiernie  rozprowadzony po całym cieście.

Ważne jest zapewne również samo wypiekanie, prawda?

Nasze rogale umieszczone są na blaszkach, leżą bezpośrednio na płycie, co jest bardzo istotne przy tego typu produkcie. Na zakończenie gorący rogal malowany jest pomadą cukrową i posypany skórką pomarańczową  i orzechami.

A ile waży każdy rogal?

W naszej cukierni rogal waży między 200 a 250 gramów. A dlaczego nie robimy mniejszych? Bo właśnie o takiej gramaturze są oryginalne rogale w Poznaniu i w ten dzień chcemy was przenieść smakiem i jakością do Poznania. Mamy nadzieję, że nam się to corocznie udaje. Dlatego już dziś serdecznie zapraszamy do naszych punktów na pyszne rogale – od soboty 9 listopada. Co ważne, rogale wypiekamy na bieżąco od samego rana! Dlatego do cukierni będą dowożone świeże i jeszcze ciepłe.

Bardzo dziękujemy za rozmowę.

Dziękuję!

 

GDZIE I KIEDY KUPIĆ ROGALE OD „CUKIERNI DOMOWEJ CHUDERSKI”?

SOBOTA (9 listopada)

Punkt w markecie E.Leclerc (od godz. 8.00 do 19.00)

Punkt w „Stokrotce” przy ul. Słowinców 1 (od godz. 8.00 do 19.00)

Punkt w „Stokrotce” (Radzikowo) przy ul. Starynowskiej 36 (od godz. 8.00 do 19.00)

Punkt przy ul. Wojska Polskiego 10 F (od godz. 8.00 do 19.00)

 

NIEDZIELA (10 listopada) ORAZ PONIEDZIAŁEK (11 listopada)

Punkt przy ul. Wojska Polskiego 10 F (od godz. 9.00 do 18.00)

Figura poczyta Tokarczuk
Figura poczyta Tokarczuk W niedzielę 17 listopada  o godz.17.00 w Miejskiej Bibliotece Publicznej, przy ul. J. Frankowskiego 3, fragmenty powieści „Gra na wielu bębenkach” autorstwa Olgi...
Mężczyzna zastrzelony podczas polowania
Do tragicznego zdarzenia doszło podczas polowania na terenie powiatu kołobrzeskiego. W lesie w pobliżu Pobłocia Małego śmiertelnie postrzelony został mężczyzna. W polowaniu uczestniczyła...
Piknik wojskowy na Koszalińskiej
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości w 8. Batalionie Remontowym zorganizowano piknik wojskowy "Służymy Niepodległej". Impreza przy ulicy Koszalińskiej jest otwarta dla wszystkich...

Komentarze