Festiwal Kwiatów Jadalnych 13-07-2019/14-07-2019

W najbliższy weekend (13-14 lipca) w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbędzie się kolejna edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych.

Już po raz kolejny połączymy świat kuchni ze światem ogrodów.  IV festiwal odbędzie się pod hasłem: Kwiaty w smaku lila-róż. Oznacza to, że na Waszych talerzach zagoszczą m.in.: lawendy, pysznogłówki, róże, fuksje oraz inne kwiaty występujące  w tej kolorystyce… i nie tylko. Podczas festiwalu poznacie pełną gamę kwiatów jadalnych: od delikatnych  smaków  kwiatów dyni,  po intensywne i  pikantne smaki  np. nasturcji.

Każda edycja inspiruje nas do powstania nowego ogrodu. Do tej pory mogliście już zobaczyć Warzywnik Kwiatowy i Ogród Lawendowy w stylu prowansalskim. Teraz przyszedł czas na Ogród w smaku lila-róż. Ten romantyczny zakątek nie tylko pokaże Wam,  jakie kwiaty w  kolorach  lila-róż są jadalne,  ale również pozwoli odpocząć wśród ich słodkich zapachów.

Podczas festiwalu odbędą się pokazy i wykłady na temat hodowli  i  pielęgnacji kwiatów jadalnych. Plenerowe prelekcje w Warzywniku Kwiatowym, Ogrodzie Lawendowym  oraz  Ogrodzie w Smaku lila-róż poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Agnieszka Krzemińska jest międzynarodowym  sędzią florystyki,  swoją  wiedzą uświetni  również pokazy florystyczne. Tematyka florystyki kulinarnej będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów czy talerzy. Dodatkowo dla pasjonatów  i  miłośników  florystyki  przygotujemy warsztaty z  plecenia wianków.  Do tegorocznych  prelegentów  dołączy Grażyna Uścińska - pasjonatka kwiatów jadalnych, autorka książki Zdrowie w Smaku.  Niezwykłe dania  z  niezwykłych  roślin. Podczas pokazów kulinarnych  zaprezentuje,  jakie  zwykłe  i niezwykłe dania można wyczarować  z  kwiatów  jadalnych.

Podczas festiwalu odbędzie się III edycja konkursu Cały ogród na talerzu!  Cztery drużyny wezmą udział w kulinarnym boju o kwiatowy widelec i łyżkę. Pierwszego dnia festiwalu przystawkę, danie główne  i  deser oceni jury. Drugiego dnia drużyny przygotują jedno  wybrane  danie  do  masowej degustacji. Ten z zespołów,  który otrzyma najwięcej Waszych  głosów,  zdobędzie  Nagrodę  Publiczności.

Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały.  Lokalni producenci  pochwalą  się  najlepszymi  sokami,  marynatami,  konfiturami,  octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie  również  producentów  naturalnych  kosmetyków czy kwiatów  i  ziół.  Na najmłodszych gości  festiwalu  czekają  kąciki  z  animacjami.  Zapraszamy do udziału.