Czym różni się szampan od Prosecco?

Każdy szampan, tak jak i każde Prosecco należą do grupy win musujących. Co więcej, nie każde wino musujące można określić Szampanem czy też Prosecco. W obu przypadkach mowa o delikatnie musującym winie, które jest jednym z najmniej kalorycznych alkoholi. Oba te trunki doskonale nadają się do aperitifu oraz w połączeniu z różnego rodzaju sałatkami czy owocami morza. Cechą wspólną obu win musujących jest także stopień ich wytrawności, który określany jest mianem „Extra Dry”. Jakie są różnice między Prosecco a Szampanem?

Co skrywa się pod nazwą Prosecco?

Prosecco to białe wino z Włoch, które produkowane jest jedynie w regionie Wenecji Europejskiej oraz Friuli — Wenecji Julijskiej. Podbiło ono serca ludzi na całym świecie dzięki swojej musującej wersji, jednak dostępne (choć nie tak często spotykane) jest również w wydaniu delikatnie perlistym lub stołowym. Prosecco powstaje ze szczepu Gilera z domieszką mniej niż 25% innych szczepów, którymi mogą być jedynie: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Trevigiana, Bianchetta, Perera lub Verdiso. Z tej odmiany produkuje się zazwyczaj wina półwytrawne lub wytrawne.

Jaka jest różnica pomiędzy Prosecco a Szampanem?

Każdy sklep z Prosecco oferuje także Szampana, jednak nie każdy potrafi wytłumaczyć różnice pomiędzy dwoma tymi trunkami. Od Szampana Prosecco odróżnia się przede wszystkim podejściem do fermentacji. Szampan otrzymywany jest poprzez zastosowanie fermentacji klasycznej, co oznacza, że pierwotna fermentacja przebiega już po zabutelkowaniu. Natomiast Prosecco otrzymywane jest w efekcie fermentacji w stalowej kadzi, która nosi nazwę autoklawy. Wyprodukowane w ten sposób, a więc dzięki metodzie Martinittiego lub Charmata, wino nie traci swojego świeżego, owocowego aromatu. Technika ta jest również sekretem niskiej ceny Prosecco. Wszystko dlatego, iż fermentacja w hurtowych ilościach, zamiast w pojedynczych butelkach, usprawnia otrzymanie trunku. Podczas gdy Szampan powinien przeleżeć co najmniej 18 miesięcy (natomiast rocznikowy minimum 36 miesięcy). Dla porównania Prosecco jest już gotowe po 2-3 tygodniach.

Prosecco czy Szampan — które bardziej się opłaca?

Butelkę dobrej jakości Prosecco można kupić za kwotę niższą niż 30 zł. Tymczasem cena szampana rozpoczyna się od około 160 zł. Jego średnia cena oscyluje w okolicach 300 złotych. Nietrudno się dziwić, że smaczne, a zarazem przystępne cenowo Prosecco tak szybko podbiło serca koneserów wina na całym świecie. Do tak dużego zainteresowania tym trunkiem przyczyniła się także moda na wina musujące. Tego typu trunki z bąbelkami były niegdyś zarezerwowane wyłącznie na specjalne okazje. Pojawienie się Prosecco sprawiło, iż można się nim delektować również na co dzień, zarówno w formie aperitifu, jak i jako dodatek do wielu dań, do których przeważnie trudno dobrać właściwy alkohol.

– Materiał zewnętrzny

Komentarze