185 kontroli obiektów gastronomicznych w nadmorskich miejscowościach przeprowadzili pracownicy inspekcji sanitarnej. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Przeterminowane przyprawy, zardzewiałe półki w lodówce, brudne talerze, brak siatki w kuchni zabezpieczającej przed owadami, brak badań do celów sanitarno-epidemiologicznych czy słodycze przechowywane w toalecie dla pracowników – to tylko niektóre z nieprawidłowości jakie stwierdzili pracownicy inspekcji sanitarnej podczas weekendowych kontroli.
Nadmorskie obiekty gastronomiczne kontrolowano w ostatni weekend czerwca. Zachodniopomorski sanepid podzielił się wynikami badań. Przez jeden weekend pracownicy przeprowadzili 185 kontroli m.in. restauracji, punktów małej gastronomii, a także stołówek hotelowych. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej prowadzili kontrole w miejscach, które oferują gotowe dania oraz produkty spożywcze mieszkańcom oraz turystom. Łącznie wystawiono 16 mandatów na kwotę 4850 złotych. W samym powiecie kołobrzeskim przeprowadzono 18 kontroli i wystawiono 1 mandat.
W skali całego regionu mandatami zostali ukarani m.in. pracodawcy, którzy nie zapewniali swoim pracownikom warunków i środków do mycia i dezynfekcji rąk. Pozostałe nieprawidłowości za które wystawiane były mandaty to: brak szkoleń z zakresu systemu HACCP, nieprzedstawienie podczas kontroli aktualnych badań wody do spożycia, niewłaściwie skomponowany wykaz alergenów, brak do wglądu umowy na odbiór odpadów komunalnych czy pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw i pomieszczeniu socjalnym. Ponadto stwierdzano niewłaściwy stan sanitarno-techniczny np. ściany z ubytkiem tynku i farby, popękane płytki w kuchni, skorodowany wózek do przewożenia gotowych do spożycia produktów oraz podłogi trudne do utrzymania w czystości.
Niektóre nieprawidłowości były usuwane na bieżąco, wykonanie pozostałych zostanie zweryfikowane podczas kontroli sprawdzających. Kontrole obiektów gastronomicznych trwają cały rok, niemniej ze względu na fakt, że niektóre obiekty otwierają się tylko podczas okresu wakacyjnego oraz ze względu na zwiększony ruch turystów nadzór Inspekcji Sanitarnej nad obiektami jest wzmożony.