Ruszają przygotowania do „Wigilii dla samotnych”

Już po raz dziesiąty w Kołobrzegu odbędzie się spotkanie wigilijne dedykowane starszym, samotnym oraz mieszkańcom miasta znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się 24 grudnia o godzinie 15:00 w Hali Milenium. Szczegółowe informacje na temat samego wydarzenia będą dostępne w późniejszym terminie.

Aby zorganizować to wyjątkowe spotkanie, rozpoczęły się przygotowania, do których zapraszamy wszystkich chętnych do pomocy. Spotkania dla wolontariuszy odbędą się w następujących terminach:

  • 6 listopada o godz. 17:30,
  • 20 listopada o godz. 18:00,
  • 4, 11 i 18 grudnia o godz. 18:00.

Wszystkie spotkania odbędą się w Hali Milenium, w salce prasowej na pierwszym piętrze.

Organizatorem tegorocznego wydarzenia jest Centrum Usług Społecznych w Kołobrzegu, a honorowy patronat nad spotkaniem objęła Prezydent Miasta Kołobrzeg. Partnerami wydarzenia są Fundacja Wolne Miejsce, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu oraz Restauracja Tempo, w której będą przygotowywane tradycyjne potrawy wigilijne.

Koordynatorem wydarzenia pozostaje Kamil Barwinek (kamilbarwinek@o2.pl), natomiast ze strony Centrum Usług Społecznych wsparcie zapewnia Klaudia Matyjaszewska (k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl, tel. 780 282 606).

Zbiórka produktów niezbędnych do organizacji Wigilii

Poniżej przedstawiamy listę produktów, które są niezbędne do przygotowania spotkania wigilijnego. Osoby chcące wesprzeć wydarzenie proszone są o deklaracje dotyczące produktów na adres mailowy kamilbarwinek@o2.pl lub poprzez wiadomość prywatną do koordynatora.

Produkty do dostarczenia w dniach 12-15 listopada do Restauracji Tempo (Hala Milenium, 2. piętro):

  • Mąka 80 kg
  • Ziemniaki 15 kg
  • Twaróg 8 kg
  • Cebula biała 50 kg
  • Kapusta świeża 20 kg
  • Pieczarki 30 kg
  • Grzyby suszone 8 kg
  • Olej 45 l
  • Cukier 6 kg
  • Sól 10 kg
  • Pieprz 3 kg
  • Majeranek 1 kg
  • Liść laurowy 1 kg
  • Ocet spirytusowy 3 l
  • Ziele angielskie 1,5 kg
  • Kminek 0,25 kg

Produkty do dostarczenia w dniach 16-20 grudnia do Restauracji Tempo:

  • Seler korzeń 15 kg
  • Marchew 35 kg
  • Pietruszka korzeń 25 kg
  • Buraki świeże 30 kg
  • Por 25 szt.
  • Pietruszka natka 10 pęczków
  • Koper 10 pęczków
  • Papryka słodka 2 kg
  • Jabłka 15 kg
  • Jaja 120 szt.
  • Mleko 20 l
  • Kapusta kiszona 65 kg
  • Makaron łazanki 15 kg
  • Czosnek 20 główek
  • Owoc jałowca 0,25 kg
  • Oregano 1 kg
  • Dorsz/czarniak 30 kg
  • Salinat 32 kg (8 wiader po 4 kg)
  • Śmietana 18% 5 l
  • Śmietana 30% 5 l
  • Koncentrat pomidorowy 4 kg

Produkty do dostarczenia 23 grudnia na salę sportową w Hali Milenium:

  • Napoje (woda gazowana i niegazowana, soki, napoje gazowane)
  • Owoce
  • Słodycze
  • Ciasta
  • Pieczywo

Zachęcamy do wzięcia udziału w przygotowaniach i wspólnego wsparcia potrzebujących mieszkańców Kołobrzegu w tym wyjątkowym okresie świątecznym.

Kontakt: Kamil Barwinek: kamilbarwinek@o2.pl Klaudia Matyjaszewska: k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl, tel. 780 282 606

Komentarze