Niektóre przekąski momentalnie zwiększają prestiż przyjęcia. Zachwycają niebanalnym smakiem, a przy tym elegancko się prezentują. Wśród tego typu produktów bez wątpienia można wymienić długo dojrzewające sery premium. Jak jeszcze bardziej podbić ich wyjątkowe walory? Kluczem do sukcesu jest serwowanie przekąsek z odpowiednim winem, które idealnie współgra z serem. Dowiedz się, jak komponować oba elementy, tak aby zachwycić wszystkich gości.
Wino białe, czy czerwone – które bardziej pasuje do deski serów?
Deska serów bywa przeważnie serwowana w jednym z dwóch kluczowych punktów przyjęcia – na samym jego początku w formie przystawki albo pomiędzy obiadem a deserem. Zadaniem sera jest rozbudzenie kubków smakowych oraz przygotowanie podniebienia do kolejnych potraw. Zwyczaj podawania deski serów w towarzystwie wina wywodzi się z kuchni francuskiej. Kraj słynący zarówno z wyśmienitych serów, jak i doskonałego wina zapoczątkował tradycję, która obecnie jest kultywowana w różnych zakątkach świata.
Za sprawą świata popkultury w wyobraźni wielu osób utrwalił się obraz aromatycznych przystawek podawanych razem z czerwonym winem. Wbrew pozorom nie zawsze jest to najlepszy wybór. Czerwone wina nierzadko wyróżniają się wyraźną kwasowością i sporą ilością garbników, które nadają trunkowi mocnego smaku. Co istotne, substancje nie współgrają odpowiednio z tłuszczem, który znajduje się w długo dojrzewających serach. W rezultacie oba produkty zachwycają smakiem podawane oddzielnie, jednak serwowane razem nie harmonizują ze sobą i zamiast podkreślać nawzajem swoje walory, tylko je niwelują. Zdecydowanie lepszym wyborem jest wino białe.

Jak parować sery i wino?
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z łączeniem serów i wina, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym produkty zawsze będą do siebie pasować. Przede wszystkim zwróć uwagę na pochodzenie wyrobów. Podanie sera i wina, wytwarzanych w tym samym regionie, jest gwarancją sukcesu. Dobrze sprawdzi się np. białe wino białe półsłodkie fernao pires i portugalski ser dojrzewający queijo curado.
Przy kompletowaniu deski serów należy też przemyśleć, czy wino ma stanowić bezpieczne tło dla sera czy z nim kontrastować. W pierwszym przypadku bezpiecznym wyborem jest białe półsłodkie wino. W drugim wariancie należy wziąć pod uwagę kwasowość produktów np. wyraźnie kwaskowate chardonnay będzie dobrze harmonizowało z kremowym serem brie.

Wino a rodzaj sera
W Rafa Wino czekają na Ciebie starannie wyselekcjonowane wina, która perfekcyjnie współgrają ze smakiem długo dojrzewających serów. Wiemy już, jakie zasady pomagają w parowaniu obu produktów. Pora poznać kryteria wyboru trunku dopasowane do rodzaju sera. Jeżeli chcesz, aby na Twojej desce serów znalazły się twarde specjały np. pecorino albo parmigiano reggiano, potrzebny będzie alkohol o wyrazistym bukiecie, który uniesie intensywny smak sera. Idealnie sprawdzi się zarówno białe chardonnay, jak i czerwony merlot. Oba wina pozwolą zachować harmonię smaków. Cheddar i gouda, a więc sery półtwarde, serwowane są m.in. z winem pinot noir. Wyrazisty owocowo-kwiatowy aromat dodaje serom świeżości i zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. W bukiecie wina są wyczuwalne m.in. truskawki, maliny i jagody. Nierzadko właśnie te owoce są podawane z serem na deskach premium.
Sauvignon blanc – jego świeżość i cytrusowe nuty doskonale komponują się z kozim serem, podkreślając jego kwasowość i kremową konsystencję. Beczkowane chardonnay dzięki maślanemu charakterowi i nutom wanilii świetnie pasuje do dojrzewających serów, takich jak Comté czy Gruyère, harmonizując z ich orzechowymi aromatami. Półwytrawny riesling to też dobry wybór. Jego delikatna słodycz i wysoka kwasowość równoważą intensywny smak pleśniowych serów, takich jak Roquefort czy Gorgonzola.

Z serami półmiękkimi np. mozzarellą warto serwować m.in. wino fernao pires, którego cytrusowe nuty świetnie komponują się z delikatną teksturą sera. Camembert i brie, a więc sery miękkie, tworzą fenomenalne połączenie z białym wytrawnym winem oraz winem musującym. Tego typu sery możesz podawać np. w towarzystwie szampana.
Przestrzeganie wymienionych powyżej zasad zapewni Ci kulinarny sukces. Możesz mieć też pewność, że opisane dzisiaj alkohole stanowią dobre wino na prezent zarówno dla osób odnajdujących się w organizacji przyjęć, jak i dla miłośników serów, którzy lubią się rozkoszować ich smakiem w domowym zaciszu.
– Artykuł sponsorowany