Czym jest kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna – odkryj nowoczesne rozwiązania!

Kuchnia molekularna z roku na rok staje się coraz bardziej popularna, mimo tego, że spora liczba osób nigdy w życiu nie słyszała o tego typu zjawisku. Właśnie dla takich osób przygotowaliśmy ten artykuł, w którym chcielibyśmy Wam przybliżyć ten temat. Opowiemy nieco o urządzeniach i akcesoriach, które stosuje się w nowoczesnej kuchni. Jednak zanim do tego przejdziemy, skupmy się na chwilę na odpowiedzi na pytanie: “Czym właściwie jest kuchnia molekularna?”. Inne nazwy, którymi możemy określić ten rodzaj kuchni, to nowoczesna oraz kreatywna. Cały smaczek polega na tym, że podczas gotowania i tworzenia dań, wykorzystuje się wiedzę naukową – fizykę oraz chemię. Efektem takich działań jest kuchnia, która szokuje i proponuje ciekawe i niestandardowe wyzwania smakowe. Jak w kuchni molekularnej łączy się smaki? Bardzo nietypowo i oryginalnie! Niczym zaskakującym nie jest np. pianka z soku jabłkowego, czy makaron wykonany z… herbaty!

Urządzenia do kuchni nowoczesnej – co warto kupić?

Urządzenia do kuchni nowoczesnej, które najczęściej się używa, to między innymi: pistolety wędzarnicze, urządzenie do sferyfikacji, atomizery z pompką, cyrkularory bemarowe sous-vide, dehydratory, czy aromatyzery. Urządzenia, od których z pewnością warto zacząć swoją przygodę z kuchnią molekularną, to pistolety wędzarnicze. Są to produkty stosunkowo łatwe w obsłudze i dostępne w niewygórowanych cenach. Do czego służą tego typu pistolety wędzarnicze? Do wzbogacania smaku potraw o wyjątkowe i niespotykane aromaty dymu wędzarniczego. Proces ten odbywa się bez podgrzewania i jest naprawdę prosty! Innym ciekawym urządzeniem są dehydratory, które umożliwiają stałe i równomierne suszenie potraw, co jest swego rodzaju naturalnym sposobem na konserwowanie żywności. Dodatkowym plusem takiego rozwiązania jest usuwanie z jedzenia nadmiernej ilości wilgoci przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich substancji i składników odżywczych. Jedzenie, które poddamy procesowi suszenia dehydratorem jest dużo zdrowsze.

Akcesoria do kuchni nowoczesnej

Poza samymi urządzeniami, na rynku dostępne są również innowacyjne akcesoria do kuchni nowoczesnej, które umożliwiają wydobywanie nowych i ciekawych smaków z potraw i dań. Wyróżnić możemy między innymi: szklane kopuły o różnej średnicy do aromatyzacji dymem, cyrkulatory do gotowania Sous-Vide, przykrywki do naczyń do aromatyzacji z korkiem, wkłady do formowania suchego lodu, kondensatory do suchego lodu, zestawy do latte art, formy do schładzania produktów w ciekłym azocie oraz wiele innych! Wszystkie te akcesoria mogą być z powodzeniem stosowane w restauracjach, barach, kawiarniach, bistrach, cukierniach i w innych lokalach gastronomicznych, w których kucharze eksperymentują z kuchnią molekularną.

Warto wybierać urządzenia i akcesoria do kuchni molekularnej, które zostały wykonane z materiałów najwyższej jakości oraz wyprodukowane przez czołowych polskich i zagranicznych producentów. Jest to gwarancją, że raz zakupione z pewnością posłużą nam przez wiele, wiele lat!

 

Komentarze