Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach. W lipcu odbędzie się VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
Tegoroczna edycja zaplanowana jest na 15 i 16 lipca. W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: Jadalne Kwiaty w barwie słońca i pomarańczy. Sercem festiwalu jest oczywiście kwiatowa kuchnia. Jej szef przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. – W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w naszych ogrodach uprawiane w sposób ekologiczny –dodają organizatorzy. Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale również kosmetyków. Nie zabraknie też niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy florystyczne oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykłe kompozycje z kwiatów jadalnych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Swoją fachową wiedzą podzielą się specjaliści z firmy nasienniczej. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym, jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować.
Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 30 wystawców nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.
Nie zabraknie oczywiście również pokazów i animacji dla najmłodszych.