Ich żeberka zrobiły furorę. Jaki jest sekret tego dania?

Koło Gospodyń Wiejskich Rusowo zakwalifikowało się do II etapu Festiwalu „Polska od Kuchni” 2023. Panie  w ramach konkursu kulinarnego przygotowały  żeberka …w zielsku.

W niedzielę, 18 czerwca w Gryfinie odbył się Festiwal Województwa Zachodniopomorskiego. KGW Rusowo brało udział w dwóch konkursach: kulinarnym, którego tematem przewodnim był niedzielny obiad oraz w konkursie Miss Wdzięku w kategorii wiekowej 18-45.

KGW Rusowo w konkursie kulinarnym przygotowało rewelacyjną  „zupę rybną w towarzystwie wołowiny i drobiu” oraz „żeberka w zielsku”. – Z uwagi na fakt, iż jesteśmy gminą turystyczno – rybacko- rolniczą, produktami przewodnimi naszych potraw była ryba, mięso wieprzowe, drobiowe i wołowe oraz warzywa i zioła, które na co dzień większość gospodyń wiejskich i rolników uważa za chwasty – opowiada Sylwia Kręglewska, przewodnicząca KGW w Rusowie. Do takich chwastów zalicza się np.  podagrycznik pospolity, który rolnicy tępią, a gospodynie wykorzystują do urozmaicenia potraw. Podagrycznik, zwany również diabelską stopą ma mnóstwo właściwości leczniczych. Roślina jest źródłem cennych  substancji odżywczych (witamina C, olejki eteryczne, karoten), wykorzystywana w leczeniu  chorób reumatycznych i układu moczowego.

W konkursie Miss Wdzięku, w kategorii wiekowej 18-45, drugą wicemiss została przewodnicząca koła Sylwia Kręglewska. A wywiadu z członkami KGW z Rusowa będzie można posłuchać i obejrzeć już w najbliższą niedzielę, 25 czerwca w programie TVP  „Pytanie na śniadanie”.

Komentarze