Jadłospis na diecie niskobłonnikowej

Jak wygląda dieta niskobłonnikowa?

Dieta ubogoresztkowa, zwana inaczej niskobłonnikową nie jest zaliczana do diet odchudzających, lecz leczniczych. Stosowana jest przede wszystkim w przypadku chorób zapalnych jelit, na przykład podczas choroby leśniowskiego-crohna. Dlatego dieta wyróżnia się ubogą zawartością błonnika, przez co nie dochodzi do podrażnienia błon śluzowych jelita, a jednocześnie nie powoduje to stanu zapalnego. Wśród produktów zalecanych w przypadku diety ubogoresztkowej zalicza się:

  • makaron nitki
  • jasne czerstwe pieczywo
  • mąka pszenna
  • jaja gotowane na miękko
  • bułki pszenne
  • produkty mleczne takie jak chude sery i twaróg
  • chude mięso
  • kasza manna
  • chude ryby, między innymi szczupak, sandacz, dorosz, leszcz, pstrąg
  • tłuszcze, jak oliwa z oliwek, olej sojowy, margaryna miękka,
  • warzywa takie jak marchew, koperek, szpinak, zielona sałata,
  • warzywa gotowane,
  • owoce – banany, i jabłka, owoce jagodowe, morele, ale także owoce w postaci przecierów i soków,
  • herbata,
  • biszkopty,
  • herbatniki,
  • galaretki,
  • chude mięso takie jak wołowina, indyk, chuda szynka, kurczak bez skóry, polędwica.

Istnieją także produkty, których zdecydowanie należy unikać, podczas diety niskobiałkowej. Są to przede wszystkim:

  • chleb żytni
  • mąka żytnia
  • grube makarony
  • kasze gruboziarniste
  • smażone jaja
  • produkty mleczne, takie jak tłuste mleko i śmietana
  • tłuste ryby
  • tłuste mięsa
  • zupy zasmażane
  • frytki
  • rośliny strączkowe
  • ostre przyprawy
  • warzywa takie jak soczewica, fasola, groch, ogórki, kalafior, kapusta.

Kiedy dieta ubogoresztkowa jest skuteczna?

Zdrowa dieta najczęściej opiera się o 30 – 40 g polisacharydów roślinnych. Natomiast w przypadku diety ubogoresztkowej ilość polisacharydów wynosi maksimum 10 gramów dziennie. Tym samym podstawą diety niskobłonnikowej jest spożywanie produktowy zbożowych między innymi takich jak pieczywo z mąki pszennej, łuszczony ryż, makarony. Należy także wyeliminować surowe owoce, orzechy oraz warzywa, które są bogate w błonnik pokarmowy. Do minimum należy ograniczyć również spożycie gruboziarnistych, pieczywa razowego oraz owsianki. Do jednych z najczęściej pojawiających się objawów chorób jelit na tle zapalnym wyróżnia się biegunki. Dochodzi wówczas do zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, natomiast chory traci duże ilości białka. Tym samym dieta bezresztkowa musi być wysokoenergetyczna, a także wysokobiałkowa oraz niskotłuszczowa. Ważne jest także spożywanie co najmniej 5 – 6 posiłków dziennie, zachowując regularne odstępy czasu. Posiłki to powinny być stosunkowo małe, aby przez to nie dochodziło do przeciążenia układu pokarmowego. Początkowa faza choroby wymaga stosowania diety płynnej, picie słabej herbaty, soku z czarnych jagód, a także produktów, które szybko trawi organizm. Tym samym zalegający pokarm nie prowadzi do podrażnienia błony śluzowej jelit oraz do wystąpienia stanu zapalnego. Natomiast przy ustępowaniu objawów można spożywać także delikatne gatunki mięsa, jednak tylko gotowanego. Owoce i warzywa również powinny być podawane w formie gotowanej.

Komentarze