Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji Koło Gospodyń Wiejskich „Karcinianki” dzieli się swoimi świątecznymi przepisami, pomagając naszym Czytelnikom wprowadzić do kuchni smak tradycji i ducha wspólnego świętowania. Na świątecznych stołach z pewnością nie zabraknie białej kiełbasy. W jaki sposób można ją podać? Sprawdźcie przepis od „Karcinianek”.
SKŁADNIKI
• Biała kiełbasa – 5-6 sztuk
• Cebula – 2-3 sztuki
• Liść laurowy, ziele angielskie – do
parzenia kiełbasy
• Kiełki/szczypiorek (wedle uznania)
SOS
• 300 ml śmietanki 30%
• 3-4 łyżeczki musztardy francu
skiej
• 4 łyżeczki musztardy
• 2 łyżeczki miodu
• 1-2 łyżeczki chrzanu
• Pieprz
• Sól
• 1 łyżeczka chili (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kiełbasę parzymy we wrzątku z przyprawami (liść laurowy ziele angielskie) przez 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody. (Możemy użyć kiełbasę białą parzoną). Cebulkę kroimy w piórka i dusimy na maśle.
Z podanych składników przygotowujemy sos. Do naczynia żaroodpornego wykładamy duszoną cebulkę, układamy na niej kiełbasę i zalewamy przygotowanym sosem. Pieczemy w 180 stopniach około 45-55 minut – góra-dół. Po upieczeniu posypujemy kiełkami, rzeżuchą lub szczypiorkiem – według uznania.
Życzymy smacznego!