Kołobrzeski port odrabia straty po pandemii

Port Kołobrzeg odnotował istotne wzrosty w występujących w Kołobrzegu funkcjach portowych, powracając już niemal do wyników z 2019, tj. przez pandemią covid-19. Pomimo rosyjskiej inwazji na Ukrainę, niestabilnej sytuacji gospodarczej oraz kryzysu energetycznego osiągnięto zamierzone cele.
W ubiegłym roku w Porcie Handlowym przeładowano 170 tysiący ton towarów i jest to wynik wpisujący się w tendencję rozwojową Portu Kołobrzeg. Udział nowych ładunków w rocznym wolumenie wyniósł 46 %, z czego ziarno kukurydzy 42 % (przeładowano blisko 71 tysięcy ton tego zboża). Na strukturę przeładunkową w 2022 roku składały się również takie ładunki jak drewno (30%), pellet (14%), ładunki typu agro (6,2%), kruszywo (5,7%) oraz pozostałe (2,1%). Dzięki staraniom Spółki związanym z aktywizacją wykorzystania infrastruktury kolejowej, możliwa była obsługa ładunków importowanych z Ukrainy pociągami. Z obszaru objętego działaniami wojennymi przez Port Kołobrzeg przeładowano m. in. kukurydzę, wysłodki buraczane, śrutę słonecznikową oraz żelazokrzem. Było to możliwe właśnie dzięki wykorzystaniu bocznicy kolejowej, która jest niewątpliwe jednym z największych atutów Portu Kołobrzeg.
Port Kołobrzeg to nie tylko przeładunki. Jako miejscowość turystyczna, Kołobrzeg prężnie wykorzystuje działalność tzw. białej floty. Tutaj odnotowano wzrost liczby pasażerów na statkach żeglugi redowej w porównaniu do 2022 roku i osiągnięto wynik blisko 290 tysięcy pasażerów. Do dyspozycji pasażerów są jednostki wykonujący rejsy redowe, tj. Jantar, Pirat, Monika III, Viking, Santa Maria, Torpedowiec CZSZ-172, jednostki wędkarski oraz Portowy Tramwaj Wodny. Port Jachtowy odwiedziły w 2022 roku 942 jachty, z czego 147 cumowało co najmniej przez 6 miesięcy.
Natomiast w Porcie Rybackim wyładowano ponad 24 tysiące ton ryb, dzięki czemu Port Kołobrzeg znalazł się na 2 miejscu w Polsce pod względem ilości przeładowanych ryb. W 2022 roku wyładowywano najwięcej ryb z gatunku dorsz, tobiasz, stornia, śledź i szprot, poza nimi w mniejszych ilościach przeładowywane były węgorz, makrela, łosoś czy troć wędrowna.

Komentarze