Legendarne jagodzianki powróciły

W sezonie letnim ustawia się po nie kolejka chętnych. Nic dziwnego, ponieważ trudno pozostać obojętnym wobec zapachu wypiekanych na miejscu legendarnych jagodzianek pana Bogdana z kołobrzeskiej cukierni „Jagoda” przy ul. Jedności Narodowej.

Od 51 lat przyciąga łasuchów z całej Polski. Z niecierpliwością klienci czekają, aż lokal zacznie wyrabiać kultowe jagodzianki. A jaki jest sekret ich pysznego smaku? – Dużo dobrych i świeżych jagód, delikatne drożdżowe ciasto, które wyrabiane jest starą zasadą – od podstaw. Nie ma żadnych proszków. My tego nie stosujemy – opowiada właściciel, pan Bogdan Gumowski. Receptura jagodzianek nie zmieniła się od początków istnienia lokalu. – Ciasto jest robione na zimno, wieczorem. Rano jest przerabiane. Potrzeba czasu, ono całą noc postoi i wydaje mi się, że to jest cały sekret. Teraz stosuje się te ulepszacze, żeby było szybciej – ale na pewno nie u nas.  U nas czas gra kluczową rolę.

 

 

Komentarze