Łosoś w roli głównej

Sześciu uczniów klas ósmych z powiatu kołobrzeskiego i miasta wzięło udział w konkursie gastronomicznym pn. „Mistrz kuchni junior”, zorganizowanym w nowej pracowni Klimatex przez Zespół Szkół nr 2 im. B. Krzywoustego w Kołobrzegu. Konkursowiczów oceniało pięciu szefów kuchni z kołobrzeskich hoteli. Na zwycięzców czekały wyśmienite nagrody: profesjonalne komplety noży, vouchery do kołobrzeskich restauracji i inne.

Jakie konkursowe dania przygotowywali uczniowie? – Od jednego z hoteli otrzymaliśmy łososia – i to on króluje na talerzach. Do tego do wykorzystania był  świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, brokuł, zioła, sporo przypraw. Kreatywność naszych uczestników, jak na ósmą klasę, jest duża, a dania piękne i smaczne –mówi Katarzyna Olszak, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2. Od niej również usłyszeliśmy, że czterech z konkursowiczów zdecydowało się złożyć dokumenty do ZS nr 2 i kontynuować naukę na kierunku kucharza.

Decyzją jury konkursowego pierwsze miejsce za przygotowanego łososia zajął Wiktor Duwe ze szkoły Podstawowej nr 3 w Kołobrzegu, drugie Bartosz Sokołowski z Zespołu Szkół w Ustroniu Morskim, trzecie Emilia Filocha z Rymania. Kolejne miejsca zajęli: Sviatoslaw Isakhanova z SP nr 5 w Kołobrzegu, Bartosz Kameduła z Ustronia Morskiego i Mikołaj Gołda z Charzyna.

Komentarze