Przygotuj święta z kuchnią Beaty Mieczkowskiej-Miśtak – barszcz

Barszcz czerwony czysty na Wigilię

Ten barszcz najlepiej zrobić dzień przed Wigilią. Wtedy jest taki, jaki robiły nasze babki. Ma głęboki smak. Wszystkie elementy tej zupy są znakomicie zharmonizowane. Prawdziwy barszcz, bez polepszaczy smaku, gotowany na wodzie.  Tradycyjny – taki, jaki kiedyś robiono.

Składniki:

1 kilogram buraków

0,5 kg marchewki

2 pietruszki

0,5 selera

0,25 pora

pęczek pietruszki

3 cebule

4 ząbki czosnku

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

pół szklanki suszonych podgrzybków

1 jabłko

3 łyżki oleju rzepakowego(lub masła klarowanego/smalcu)

250 ml zakwasu buraczanego (może być z burakami)

około 3 litrów wody

sól, cukier, pieprz, słodka i pikantna papryka oraz majeranek do smaku.

Wykonanie:

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli chcesz go zrobić w tradycyjny sposób, możesz użyć smalcu lub masła klarowanego zamiast oleju. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa(marchew, buraki, pietruszkę, seler) i lekko je przesmaż. Warzywa zalej wodą i duś na małym ogniu przez 2 godziny. Zupa powinna pyrkać, nie gotować się. Dodaj jabłko przekrojone na pół, bez pestek, a potem pietruszkę w pęczku i pora. Gotuj kolejne pół godziny. Dolewaj zimną wodę (po pół szklanki), żeby barszcz się nie zagotował. Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem, żeby zmiękły. Wodę z grzybów wlej do barszczu, a grzyby pokrój na drobniejsze cząstki. Przecedź barszcz,dodaj do niego pokrojone grzyby oraz zakwas buraczany. Dopraw do smaku przyprawami. Przykryj pokrywką i zostaw w chłodnym miejscu do następnego dnia.Przed Wigilią podgrzej, ale uważaj, żeby nie zagotować, bo straci kolor. Podawaj z pasztecikiem grzybowym,uszkami grzybowymi lub pierożkami.

Komentarze