Sprawdź niezbędne wyposażenie dla każdej profesjonalnej kuchni gastronomicznej

W dzisiejszych czasach firmy działające w branży gastronomicznej muszą umiejętnie łączyć szybką obsługę klientów z dostarczaniem wysokiej jakości produktów spożywczych. Z tego powodu od lat kluczowe dla takich przedsiębiorstw jest wyposażenie ich kuchni. Nowoczesne urządzenia przeznaczone dla gastronomii ułatwiają pracownikom wykonywanie podstawowych obowiązków i przyspieszają ich pracę. Ich rodzajów jest oczywiście wiele, ale pośród nich można wyróżnić kilka takich, które mają zastosowanie w praktycznie każdym lokalu gastronomicznym. Sprawdź, które urządzenia zdecydowanie warto kupić!

Maszyny do obróbki mechanicznej żywności

Kolejną grupę urządzeń stanowiących w zasadzie obowiązkowe wyposażenie kuchni gastronomicznej są te związane z mechaniczną obróbką żywności. Maszyny tego typu mogą m.in.:

  • kroić,
  • siekać,
  • szatkować,
  • ubijać.

Do najpopularniejszych maszyn z tej grupy możemy wliczyć np. blendery i miksery, wilki gastronomicznekotleciarki, szatkownice do warzyw i owoców.

Maszyny do obróbki mechanicznej są niezwykle przydatne w profesjonalnej kuchni gastronomicznej z kilku powodów:

Oszczędność czasu – maszyny do obróbki mechanicznej pozwalają zaoszczędzić wiele czasu w kuchni, ponieważ wiele zadań, które wcześniej wykonywano ręcznie, można teraz zautomatyzować. To oznacza, że kucharze mogą skupić się na innych, bardziej wymagających zadaniach, które wymagają ich uwagi.

Powtarzalność i dokładność – maszyny do obróbki mechanicznej zapewniają powtarzalność i dokładność w przygotowaniu potraw. To oznacza, że potrawy są zawsze przygotowane w ten sam sposób, co jest szczególnie ważne w przypadku dań, które są sprzedawane w dużych ilościach.

Wielofunkcyjność – większość maszyn do obróbki mechanicznej jest wielofunkcyjna i może wykonywać wiele różnych zadań. Na przykład roboty kuchenne mogą mieszać, kroić, siekać, mielić, wyrabiać ciasto i wiele więcej, co zwiększa ich wszechstronność i wykorzystanie w kuchni.

Bezpieczeństwo – korzystanie z maszyn do obróbki mechanicznej zwiększa bezpieczeństwo w kuchni, ponieważ wiele zadań, które wcześniej wykonywano ręcznie, było bardziej niebezpieczne i wymagało zwiększonej ostrożności. Maszyny do obróbki mechanicznej są również zwykle wyposażone w różne funkcje bezpieczeństwa, które pomagają uniknąć wypadków.

Maszyny ułatwiające zmywanie

Kuchnia gastronomiczna to przede wszystkim miejsce, w którym nieustannie gromadzi się mnóstwo rzeczy to zmywania. To m.in. naczynia, w których posiłki podawane są klientom, garnki, sztućce, tace, miski i wiele innych akcesoriów. Choć obecność klasycznego zmywaka w takich miejscach jest obowiązkowa, tak warto wyposażyć się także w zmywarkę. Tego typu maszyny pozwalają pracownikom skupić się na ważniejszych zadaniach, takich jak np. utrzymanie czystości w kuchni.

Modele gastronomiczne cechują się zarówno bardzo dużą pojemnością oraz wydajnością pracy, jak i ponadprzeciętną żywotnością. Zmywarki takie są przystosowane do intensywnej eksploatacji, choć tylko pod warunkiem, że pochodzą od dobrego producenta. Kupując je, zwróć uwagę na to, iż na rynku dostępne są zarówno modele uniwersalne, jak i wyspecjalizowane. Te drugie mogą być zaprojektowane np. z myślą o zmywaniu dużych garnków czy naczyń delikatnych, m.in. szklanych.

Maszyny do termicznej obróbki żywności

Na koniec maszyny do termicznej obróbki żywności, w której przecież specjalizuje się praktycznie każdy lokal gastronomiczny. Mowa tu o różnego rodzaju urządzeniach m.in. do gotowania, pieczenia, smażenia czy nawet grillowania. Oprócz klasycznych grilli czy piecyków dużą popularnością cieszy się sprzęt umożliwiający gotowanie na parze – jest zdrowe i pozwala przygotowywać dietetyczne posiłki.

Wspomnieć należy jeszcze o tzw. salamandrach. Znajdują szerokie zastosowanie przede wszystkim w barach serwujących jedzenie typu fast-food. Zajmują niewiele miejsca i doskonale nadają się do pieczenia np. zapiekanek, bułek na hot-dogi czy hamburgery, kiełbas, parówek itp.

Pamiętaj, że każda maszyna do termicznej obróbki żywności może być przystosowana do realizacji konkretnych zadań. Z tego powodu, zanim zdecydujesz się kupić jakieś urządzenie, dokładnie określ potrzeby swojego lokalu gastronomicznego.

Dlaczego warto kupować urządzenia gastronomiczne?

Przyspieszenie pracy, zwiększenie szybkości obsługi klienta oraz podniesienie jakości posiłków – to najważniejsze korzyści płynące z użytkowania profesjonalnych maszyn gastronomicznych. W efekcie ich zakup jest inwestycją, która w dłuższej perspektywie czasu powinna się zwrócić, pozwalając firmie zwiększać jej przychody. Aby tak było, koniecznie stawiaj na sprzęt sprawdzonych marek, takich jak np. Feuma. Dzięki temu masz pewność, że będzie solidnie wykonany z dobrej jakości materiałów i przystosowany do intensywnej eksploatacji w trudnych warunkach.

– Materiał zewnętrzny

Komentarze