Startują przygotowania do miejskiej Wigilii. Ty też możesz pomóc

Miejskie Spotkanie Wigilijne to już kołobrzeska tradycja. Podobnie będzie także w tym roku – właśnie startują przygotowania do największej Wigilii w mieście.

Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się 24 grudnia o godzinie 15:00 w hali Milenium, gromadząc mieszkańców miasta przy wspólnym, wigilijnym stole. Spotkanie wigilijne to wyjątkowa inicjatywa, skierowana szczególnie do osób starszych, samotnych oraz znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. To czas pełen ciepła, rozmów i wspólnoty, symboliczny moment, w którym Kołobrzeg staje się jedną, wielką rodziną.

Aby jednak przygotować największą Wigilię nie tylko w samym Kołobrzegu, ale też na Pomorzu Zachodnim, potrzebne jest zaangażowanie wielu serc i rąk do pomocy. – Zapraszamy wszystkich chętnych do włączenia się w przygotowania, zarówno jako wolontariusze, jak i darczyńcy. Tradycyjnie przed wydarzeniem odbędzie się cykl spotkań organizacyjnych dla wolontariuszy. W związku z trwającym remontem Hali Milenium, tegoroczne spotkania odbędą się w sali konferencyjnej Centrum Usług Społecznych (I piętro), przy ul. Okopowej 15–15A – przekazuje nam Kamil Barwinek, koordynator akcji.

Terminy spotkań:

5 listopada (środa), godz. 18:00
19 listopada (środa), godz. 18:00
3 grudnia (środa), godz. 18:00
10 grudnia (środa), godz. 18:00
17 grudnia (środa), godz. 18:00

Podczas spotkań uczestnicy poznają szczegóły organizacyjne, zakres działań i będą mogli wybrać formę swojego zaangażowania.

Koordynatorem XI Spotkania Wigilijnego, jak w latach poprzednich, jest Kamil Barwinek (kontakt: kamilbarwinek@o2.pl). Ze strony Centrum Usług Społecznych koordynację wolontariatu prowadzi Klaudia Matyjaszewska (tel. 780 282 606, e-mail: k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl). Organizatorami wydarzenia jest Miasto Kołobrzeg, Centrum Usług Społecznych oraz Fundacja Wolne Miejsce. Partnerem wydarzenia jest Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu. Podobnie jak w ubiegłym roku potrawy przygotuje Pani Paulina Dudała i Restauracja Tempo w Hali Milenium. Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kołobrzeg.

W tym roku na stołach wigilijnych będzie m.in.: barszcz czerwony, bigos postny, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, ryba po grecku, śledź w oleju, śledź w śmietanie z jabłkiem i koperkiem. Aby przygotować wigilijną kolację organizatorzy liczą na wsparcie mieszkańców, którzy każdego roku dzielili się produktami niezbędnymi do organizacji wydarzenia. Poniżej przedstawiamy pełną listę potrzebnych produktów:

Ryba (morszczuk, mintaj, miruna, dorsz atlantycki, czarniak) 40 kg

Śledź salinat 50 kg

Makaron łazanki 25 kg

Olej 15 l

Ocet spirytusowy 5 l

Śmietana 18% 5 l

Śmietana 30% 5 l

Mąka 10 kg

Kapusta kiszona 75 kg

Pieczarki 15 kg

Czosnek 20 główek

Cebula biała 25 kg

Seler korzeń 20 kg

Marchew 20 kg

Pietruszka korzeń 20 kg

Burak świeży 30 kg

Jabłka 20 kg

Kminek 500 g

Liść laurowy 1 kg

Majeranek 1 kg

Ziele angielskie 1 kg

Owoc jałowca 200 g

Papryka słodka 2 kg

Pieprz czarny 3 kg

Oregano 1 kg

Cukier 15 kg

Sól 15 kg

Napoje (woda gazowa, woda niegazowana, sok pomarańczowy, sok jabłkowy, sok multiwitamina, sok czarna porzeczka)

Pieczywo

Ciasta

Owoce (pomarańcze, mandarynki, jabłka)

 

Komentarze