Tego nie wiecie o kawie.
Jej ojczyzną jest Etiopia, historia sięga wielu stuleci wstecz, a aromat towarzyszy nam każdego dnia. Kawa, bo o niej oczywiście mowa, od 1949 roku jest sercem firmy Tchibo, która produkuje ją nie tylko z należytą starannością, ale i pasją. Teraz marka, bazując na swoim bogatym doświadczeniu, prezentuje swoisty przewodnik po tym, wciąż jeszcze nieodkrytym, świecie. Przypadający na 29 września Dzień Kawy to idealny moment, aby poznać tajniki jej przygotowania.
Pomiędzy zbiorem ziaren a przygotowaniem filiżanki kawy zachodzi wiele procesów, oddziałujących na jej ostateczny charakter. Zarówno selekcja, jak i metoda parzenia mają niebagatelne znaczenie dla smaku i aromatu, którymi ostatecznie się delektujemy. Wpływa na to także pochodzenie ziaren – warto zauważyć, że obecnie kawę uprawia się w prawie 80 krajach na całym świecie!
Fakty i mity o kawie
Kawa szkodzi
FAŁSZ
Wiele osób zastanawia się, czy picie kawy jest zdrowe. Dowiedziono, że wpływ kawy na zdrowie może być korzystny. Kawa nie wpływa negatywnie na zdrowie, jeżeli pijemy ją w ilościach umiarkowanych, tj. maksymalnie 3-5 filiżanek dziennie. Taką ilość kofeiny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznaje za dopuszczalny element zbilansowanej diety.
Kofeina poprawia sprawność fizyczną
PRAWDA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek między spożyciem kofeiny a zwiększeniem wytrzymałości. Picie kawy może sprawić, że podczas ćwiczeń mniej odczujemy wysiłek.
Picie kawy odwadnia
FAŁSZ
Czarna kawa składa się w ponad 95% z wody. Badania sugerują, że picie umiarkowanej ilości kawy przyczynia się do dostarczenia organizmowi płynów i nie prowadzi ani do odwodnienia, ani dużej utraty płynów ustrojowych.
Picie kawy uzależnia
FAŁSZ
Żadne z przeprowadzonych badań nie potwierdziło uzależniających właściwości kawy. W przeciwieństwie do innych substancji, zawarta w kawie kofeina nie pobudza obszaru mózgu odpowiedzialnego za uzależnienia. Wpływ kofeiny na organizm może być korzystny: kofeina działa stymulująco, a także nieznacznie wspomaga pracę organizmu – właśnie dla tego efektu tak chętnie sięgamy po kawę i robimy to regularnie.
Kawa wypłukuje magnez
FAŁSZ
Kofeina ma nieznaczne, krótkotrwałe działanie moczopędne. To właśnie stąd wzięły się mity o kawie, mówiące, że usuwa ona z organizmu składniki mineralne, np. magnez. Umiarkowane spożycie kawy (3 do 5 filiżanek dziennie) nie prowadzi do odwodnienia i nie narusza równowagi elektrolitowej. Co więcej, sama kawa jest źródłem magnezu – zawiera go 8 mg w 100 ml.
Kawa podnosi ciśnienie krwi
FAŁSZ
Kofeina zawarta w kawie ma właściwości pobudzające, zwiększa naszą czujność, ale nie wpływa na stały wzrost ciśnienia tętniczego. W związku z tym kawa nie powoduje nadciśnienia. Badania wskazują, że pijąc napoje z kofeiną nie jesteśmy bardziej narażeni na nadciśnienie niż osoby, które kawy nie piją. Więcej o zagadnieniu kawa a nadciśnienie.
Kawa wywołuje refluks
FAŁSZ
Przyczyną występowania refluksu jest spożywanie ostrych i tłustych potraw. Nie ma naukowych dowodów, które potwierdziłyby wpływ kawy na refluks. Osoby cierpiące na refluks same są w stanie rozpoznać, co wywołuje u nich objawy i jeśli kawa pita w dużych ilościach im nie służy, powinny ją ograniczyć.
Kawa szkodzi sercu
FAŁSZ
Badania sugerują, że picie kawy w umiarkowanych ilościach (3 do 5 filiżanek dziennie) nie tylko nie szkodzi sercu, ale też wspiera nasz układ sercowo-naczyniowy. Wpływ kawy na organizm może być korzystny: picie kawy może obniżyć ryzyko umieralności na choroby serca oraz zmniejszyć ryzykoćchoroby niedokrwiennej serca i migotania przedsionków.
Kawa jest rakotwórcza
FAŁSZ
Badania potwierdzają, że za nowotwory odpowiada m.in. niezdrowa dieta, nadwaga, palenie i picie alkoholu. Kawa nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka. Wpływ kawy na organizm może być korzystny, a jej picie naukowcy wiążą nawet z profilaktyką raka. Umiarkowana ilość kawy (3 do 5 filiżanek dziennie) może wiązać się z mniejszym ryzykiem nowotworu wątroby i szyjki macicy.
Od kawy boli głowa
FAŁSZ
Kofeina zawarta w kawie nie powoduje bólu głowy, a działa wręcz przeciwnie. Kofeina występuje często w składzie leków przeciwbólowych, także tych dostępnych bez recepty. Jak kofeina wpływa na ból głowy? Udowodniono, że wzmacnia działanie substancji przeciwbólowej, np. paracetamolu.
PRAWDA
Kawa może spowodować ból głowy wyłącznie wtedy, gdy wypijemy jej zbyt dużo i przedawkujemy kofeinę. Wpływ kofeiny na organizm jest często korzystny, ale dobowy limit kofeiny warto dostosować do wytycznych specjalistów ds. żywienia. Dzienna bezpieczna i umiarkowana ilość kawy, to 3 do 5 filiżanek, a kofeiny – 400 mg ze wszystkich źródeł.
Kawa w ciąży jest dozwolona
PRAWDA
Picie kawy w ciąży jest dozwolone pod dwoma warunkami. Przede wszystkim warto uzyskać zgodę lekarza prowadzącego, a także pilnować dziennego bezpiecznego limitu kofeiny. Dla ciężarnych jest on niski i wynosi 200 mg. Wpływ kofeiny na organizm kobiety w ciąży może być różny, dlatego warto też pamiętać, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie i łatwo przekroczyć zalecane ilości.
Kawa zwiększa koncentrację
PRAWDA
Kofeina zawarta w kawie działa pobudzająco i stymulująco, więc umiarkowane spożycie kawy pomoże nam zwiększyć skupienie uwagi. Pobudzający wpływ kofeiny na organizm przydaje się osobom pracującym w nocy czy uczącym się do egzaminów. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość kofeiny może zaburzyć sen lub wywołać nudności.
Kawa pomaga wytrzeźwieć
FAŁSZ
Picie kawy nie ma wpływu na metabolizm alkoholu i nie pomaga w szybszym trzeźwieniu. Lepiej nie mieszać kawy z alkoholem, bo pobudzenie, jakie daje kofeina, może zaburzyć naszą percepcję trzeźwości. Wpływ kofeiny na organizm jest często korzystny, ale po alkoholu też złudny – gdy czujemy się pobudzeni, łatwiej o przedawkowanie alkoholu i różne tego przykre konsekwencje.
Kofeinę można przedawkować
PRAWDA
Wpływ kofeiny na organizm może być korzystny, ale różne osoby mają różną tolerancję kofeiny. Generalnie specjaliści zalecają, by nie przekraczać 3 do 5 filiżanek kawy dziennie, czyli ilości uznanej za umiarkowaną. Zbyt duża dawka kofeiny może spowodować zaburzenia snu, przyśpieszoną akcję serca, ból głowy czy wymioty.
Kawa ma mało kalorii
PRAWDA
Kawa nie zawiera znaczących ilości lipidów, węglowodanów czy białek, dlatego też jej wartość energetyczna to zaledwie 1-2 kcal na 100 ml. Pamiętajmy jednak, że gdy do kawy dodamy mleko, cukier czy śmietankę, jej wartość kaloryczna wzrośnie. Niskokaloryczna jest tylko kawa czarna. Czy picie kawy jest zdrowe? Sprawdź w naszym artykule
źródło materiału: https://kawaizdrowie.pl/pl/o-projekcie/dla-mediow/fakty-i-mity-o-kawie