VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych już w ten weekend

Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach! Już w ten weekend (17-18 lipca) odbędzie się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

Każdej edycji towarzyszy inny temat przewodni, w tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy.

Ogród kwiatów ziół – prezentacja nowego ogrodu

Specjalnie na tegoroczną edycję wydarzenia powstaje nowy ogród – Ogród kwiatów ziół. W założeniu zaprezentowana zostanie pełna gama ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Zobaczyć tu będzie można nasadzenia w donicach, gazonach oraz na grządkach. Założenie ma pokazać jak uprawiać zioła i przyprawy nawet na niewielkiej przestrzeni balkonu. W Ogrodzie Kwiatów Ziół poprowadzone zostaną plenerowe prelekcje.

Porady ogrodnicze

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne i zioła oraz jak je pielęgnować. Indywidualnych porad będzie można zaczerpnąć również na stoisku firmy W. Legutko.

Kwiatowa Kuchnia

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych.W menu pojawią się: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada  z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. W daniach nie zabraknie również innych kwiatów jadalnych takich jak: liliowce, aksamitki, nasturcje czy begonie. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

Kuchnia Kosmetyczna

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.  Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prac wykonanych w ramach konkursu florystycznego. Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy.

Stoiska wystawiennicze

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.

Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody HortulusSpectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.  Warto to zobaczyć!

 

Komentarze