Tradycyjnie we wtorkowy poranek odwiedziliśmy kołobrzeskie targowisko, na którym powoli czuć nadchodzącą jesień, dzięki dyniom, grzybom i wrzosom.
Dalej królują kurki po 50 zł za kilogram, ale znajdziemy również podgrzybki za niecałe 30 złotych za kilogram. Ozdobne dynie kupimy od 2 do 4 złotych, w zależności od wielkości. Cukinię długą po 4 zł za sztukę. Znajdziemy również orzechy laskowe po 15 zł.
Cebulę kupimy po 4 złote za kg, fasolkę szparagową po 15 zł, czerwoną paprykę po 8,50, rzodkiewkę po 3 zł za pęczek, a rukolę po 6 zł. Na straganach nie zabrakło kalarepy po 4 zł za sztukę, buraków po 4 zł za kilogram, sałaty po 4 zł za sztukę czy kapusty po 5 zł za sztukę. Naszą uwagę przykuły również jajka od przepiórek – 18 sztuk po 8 zł. Przyjmuje się, że 4 jajka przepiórcze to jedno kurze. Są bogate w białko, witaminy (A, D, z grupy B) i minerały (żelazo, fosfor, cynk, potas). Gotuje się je szybko, wrzucając do wrzątku na 1,5-4 minuty, w zależności od preferowanego stopnia ścięcia, i dodaje do sałatek, przekąsek lub jako ozdobę potraw.
Jeżeli planujecie niedzielny rosół – włoszczyznę kupimy po 10 zł. Zwykłą cebulę dostaniemy po 5 zł za kg, a cukrową, czosnkową czy czerwoną po 8 zł za kg. Osoby, które jeszcze w spiżarni nie mają kiszonek, mogą zakupić ogórki gruntowe po 8 zł za kilogram, a zestaw do kiszenia po 3 zł.
Na półkach dużo odmian jabłek – cortland, piros, champion – po około 7,90 zł za kilogram.
Nadal możemy kupić truskawki, aktualna cena to 30 zł za kilogram oraz borówki amerykańskie po 15 zł za litr. Na straganach nie zabrakło również iście jesiennych kwiatów jakimi są wrzosy – po 10 zł za sztukę.