W dzisiejszych czasach, gdy nasze działania coraz bardziej wpływają na stan środowiska naturalnego, warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty spożywcze wybieramy i jak często je kupujemy. Zrównoważona konsumpcja żywności przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych i chroni bioróżnorodność, a przede wszystkim jest kluczowym narzędziem w walce z pandemią otyłości.
Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych. Według Europejskiego Urzędu Statystycznego w 2019 roku prawie 53 proc. dorosłej populacji Unii Europejskiej (UE) miało nadwagę, a 17 proc. z nich doskwierała otyłość. Nadmierna liczba zbędnych kilogramów często jest powodem cukrzycy, chorób serca, udaru, zaburzeń hormonalnych i wielu innych przykrych konsekwencji.
Zrównoważona konsumpcja żywności – dlaczego jest ważna?
Skuteczna walka z otyłością wymaga zmiany mentalnej i fizycznej, opartej na diecie. W tym drugim przypadku pomóc może zrównoważona konsumpcja żywności, promowana przez UE. To nic innego jak dążenie do zwiększenia udziału w codziennym menu produktów pochodzenia roślinnego, w tym towarów sezonowych i pochodzących od lokalnych wytwórców.
Świadome korzystanie z dostępnych dóbr – z naciskiem na ograniczenie marnotrawstwa jedzenia – pozwala nie tylko dbać o nasze zdrowie, ale też minimalizować postępujące negatywne zmiany klimatyczne. Należy pamiętać, że każda rzecz już na etapie produkcji wymaga dostarczenia do jej wytworzenia określonej ilości energii.
Dieta zrównoważona dla ludzi i dla planety
Bez dobrze skomponowanego menu nasze zmagania z nadwagą nie przyniosą efektów. W miarę możliwości wybierajmy także produkty spożywcze z ekologicznych upraw i hodowli. Dzięki temu możemy nie tylko poprawić jakość prywatnego jadłospisu, ale także przyczynić się do ochrony środowiska.
By schudnąć, trzeba unikać jedzenia w pośpiechu i ograniczyć lub – najlepiej – zrezygnować z alkoholu oraz słodkich napojów. Duże znaczenie ma także regularna aktywność fizyczna w postaci pływania, jazdy na rowerze, biegania czy zwykłego chodzenia.
O sposobach promocji zasad zdrowego odżywiania więcej dowiesz się z materiału wideo: https://www.youtube.com/watch?v=x2fmMX8TsBk
Zrównoważona polityka żywnościowa
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegetariańskich i wegańskich, co przekłada się na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Pojawiają się innowacyjne rozwiązania technologiczne czy roślinne alternatywy dla mięsa i nabiału. Te inicjatywy to symptom trendu zadomowienia się pojęcia zrównoważonej konsumpcji w polityce żywnościowej Unii Europejskiej.
Strategia „od pola do stołu” jasno i precyzyjnie pokazuje jakie działania składają się na zrównoważoną konsumpcję żywności. Wiążą się z tym m.in. wzmocnienie pozycji konsumentów czy dostępność i ceny produktów żywnościowych. Z jednej strony Wspólna Polityka Rolna, która realizuje założenia Strategii, dostarcza wsparcia w zakresie produkcji żywności, dzięki któremu proces ten w możliwie najmniejszym stopniu wpływa na środowisko, klimat i bioróżnorodność (np. wsparcie dla nowoczesnych technologii w gospodarstwach rolnych). Z drugiej strony możemy mówić o wspieraniu poprawy jakości produktów, które trafiają na nasz stół, w tym o wsparciu dotyczącym systemów jakości żywności, krótkich łańcuchów dostaw żywności czy rolnictwa ekologicznego.
Więcej informacji na temat działań wspierających zrównoważoną konsumpcję żywności znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Fot. www.canva.com
– Artykuł sponsorowany